Neden Yük Atma Yapılır?

 

Enerji kaynağı olarak kullanılan santral veya jeneratörün gücünün devreye girecek olan yükler için yetersiz olması sebebi ile santralin aşırı yüklenmesinin veya düşük yükte çalışmasının önlenmesi amacı ile yük atma-alma sistemi kurulması gerekir. 

 

Burada iki farklı çalışma seneryosu ortaya çıkar;

 

1- Statik Yük Atma-Alma Sistemi

 

Sabit belirli bir yük devreden çıkartılarak sistemin aşırı yüklenmesinin engellenmesi. Bu durum; örneğin bir enerji kesintisi durumunda devreye giren kaynağın (genellikle jeneratör) veya ada moduna düşen bir santralin, aşırı yüklenmemesi için blok bir yükün devre dışı bırakılması durumudur. Bu durum basit bir otomasyon ile kolayca uygulanarak hayata geçirilebilir. Devreden çıkan bu yük ana kaynak olan trafo/şebeke geri gelene kadar sabit olarak devre dışı kalır. 

 

Bu durum tersi de çalışabilir. Örneğin düşük yükte çalışan yedek kaynağın (genellikle jeneratör) uzun vadede düşük yükte çalışmaya bağlı olarak arıza yapmaması için belirli bir yük bankasının devreye alınması şeklinde de olabilir.

 

2- Dinamik Yük Atma-Alma Sistemi

 

Yedek kaynağın veya ada moduna düşen bir Co-Gen sisteminin aşırı yüklenmesinin önlenmesi için yük atma-alma sıralaması bir otomasyon sistemi tarafından ayarlanabilen birden fazla noktanın sürekli olarak kontrollü bir şekilde devreden çıkartılması veya devreye alınması durumudur. Ancak yükün enerjisinin sürekli kesilip geri verilmesinin engellenmesi için bu devreden çıkma veya devreye girme adedleri de limitlenebilir.

 

Bu tür sistemleri de ikiye ayırmak mümkündür.

 

2a - Hızlı yük atma

 

Eğer kaynağın aşırı yüklenme kapasitesi sınırlı ise yük artışının sürekli kontrol edilerek maksimum 100 msn içinde yükün devreden çıkartılması durumudur. Bu tip hızlı sistemlerde yük kontrolünün mutlaka her 20-50 msn de bir değişen yük bilgisini ölçüp analog olarak (4-20 mA veya 0-10V) verebilen bir transducer ile yapılması şarttır. Ayrıca bu transducerin analog çıkışı her 1 msn de bir durum bilgisini güncelleyen bir RTU sistemine bağlanması gerekir. Ancak bu şekilde 60 msn civarında olan kesici açma süresi de hesaba katıldığında 100 msn max içinde yük (ler) devre dışı bırakılabilir.

 

Bu tip sistemlerde yapılan en büyük hata bir enerji analizöründen analog çıkış almak veya analizörün data portundan veri okuyarak işlem yapmaktır. Bu durumda gecikme süresi 500-1000 msn civarında olacaktırki bu süreler kaynağın aşırı yükten devre dışı olması için yeterlidir.

 

Diğer bir yöntem ise yük atma için özel olarak dizayn edilmiş RTU lar kullanmak olacaktır. Bu ürünler ters frekans/zaman eğrisine göre çalışarak aynı şekilde hızlı yük atma yapabilirler.

 

2b - Yavaş yük atma

 

Aşırı yük dayanımı fazla olan kaynaklarda 1 sn içinde yük atma yapılması durumudur. Bu durumda PLC + enerji analizörü gibi görece basit / ucuz sistemler ile bu yük atma işlemi kolayca yapılabilir.

 

 

Firmamız Fesis Otomasyon mühendislik profesyonel kadrosu ile her türlü yük atma sistemini jeneratörden, santrallere kadar hatasız bir şekilde yapabilmektedir. Hatta yük atma senaryasunu distribütörü olduğumuz zenon scada nın EMS modülü ile kolayca yönetmek mümkündür.

BİZE ULAŞIN!

(0242) 237 52 37

Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için bize ulaşın

Şimdi Ara